Hva er periodontitt?

Periodontitt er en utbredt tilstand der tannkjøttet og dypere periodontale strukturer blir betente. Denne betennelsen i tannkjøttet tar oftest form av rødhet, hevelse og en tendens til å blø under tannpuss, og skyldes en oppsamling av bakterier på tennene. Dette er en naturlig del av kroppens forsvarssystem, men kan forårsake alvorlig skade dersom det går ubehandlet. Går det for langt, kan betennelsen spre seg til under tannkjøttet og langs tennenes røtter. Ved kronisk marginal periodontitt kan i verste fall tennene løsne og til slutt falle ut.

Periodontitt på et tidlig stadie

Tannkjøttsykdommen periodontitt er forårsaket av bakterier, og av den lokale betennelsen som utløses av disse bakteriene. Selv om bakteriene er til stede i munnen også hos friske mennesker, kan de være skadelige når forholdende ligger til rette for en ukontrollert utvikling. Dette forekommer når plakk bestående av bakterier og matrester bygger seg opp over tid. Særlig mellomrom mellom tennene og andre vanskelige tilgjengelige steder er utsatt.

Dette gjør at bakteriene trives og er i stand til å formere seg, og produserer skadelige biprodukter. Etter hvert som sykdommen utvikler seg, fører kronisk betennelse til at benet i kjeven ødelegges og tennene går tapt. Hos mange mennesker er dette en gradvis prosess som foregår over mange år og kan være vanskelig å oppdage uten jevnlige undersøkelse hos tannlege. Noen unge voksne har imidlertid en veldig aktiv form for sykdommen som forårsaker tidlig løsning og tap av tennene.

Ved den minste mistanke om tannkjøttbetennelse er det altså meget viktig at du kontakter tannlege.

Hva er forskjellen på periodontitt og gingivitt?

Periodontitt starter alltid som en betennelse i tannkjøttet, også kjent som gingivitt. Gingivitt er ikke alltid like lett å gjenkjenne, men blødning fra tannkjøttet er et vanlig tegn du bør være oppmerksom på. Tannkjøttet kan være rødt og hovent, og tennene kan virke misfarget med små flak.

Hvordan kan jeg selv oppdage periodontitt?

Dersom gingivitten går ubehandlet, kan det utvikle seg til periodontitt. Dette skjer ofte uten noen åpenbare varselstegn. Du kan dog oppleve økt blødning fra tannkjøttet fremprovosert av tannpuss eller spising, i enkelte tilfeller kan blødningen tilsynelatende starte av seg selv.

Blødning fra tannkjøttet kan være mindre merkbart hos røykere, på grunn av effekten nikotin har på blodkar: Blodkarene drar seg sammen, og minsker blodgjennomstrømingen.

Vedvarende dårlig ånde er et annet tegn på at noe ikke er som det skal være, og tilbaketrukket tannkjøtt er et annet faresignal. Du kan også oppleve at tennene er løse eller det virker som de har flyttet litt på seg. I enkelte tilfeller vil symptomene føre med seg smerter. 

Om man slurver med tannlegebesøkene, skjer det ofte at periodontitten ikke blir oppdaget før personen er godt voksen og symptomene virkelig er fremtredende. I disse tilfellene kan det ha oppstått betydelig skade, og behandlingen kan både bli omfattende og kostbar. Derfor er det meget viktig at man besøker tannlege med jevne mellomrom, slik at symptomer oppdages så tidlig som mulig.

Hva er årsakene til periodontitt?

I en sunn munn finner du over 700 ulike arter av bakterier, hvorav de fleste er helt ufarlige eller nødvendige for en sunn tannhelse. Om vi over tid slurver med tannpuss og munnskyll, vil bakterieforekomsten bygge seg opp ved tannkjøttet. Dette er ypperlige forhold for farlige bakterier, som får tid til å blomstre. 

I andre tilfeller er periodontitt forårsaket av oppbygging av bakterier i form av plakk på tennene.

Hvis den myke bakterieplakken ikke fjernes ved børsting, blir det på sikt en hard avsetning på tannen som kalles tannstein. Tilstedeværelsen av tannstein er en katalysator for veksten av bakterier mot tannrøttene. Når betennelsen når dypt, blir festet av tannkjøttet til rotene løsere og det dannes en spalte mellom den. Denne spalten er det perfekte stedet for skadelige bakterier, og her får de formere seg i fred. Dette driver sykdomsprosessen videre, ofte uten synlige symptomer. Her frigjør bakteriene giftstoffer, som utløser kroppens forsvarsmekanismer

Alvorlighetsgraden og hastigheten på utvikling  av periodontitt avhenger av en rekke faktorer: 

  • Antall og type bakterier som er til stede
  • Hvor sterke individets forsvarsmekanismer er
  • Tilstedeværelsen eller fraværet av visse risikofaktorer som immunrespons, røyking, diabetes, osv.

Hva kan jeg gjøre for å forhindre periodontal sykdom?

Periodontal betennelse er ikke uunngåelig. Gingivitt og periodontitt kan forhindres gjennom god munnhygiene og rutinemessige undersøkelser.

Her kan du lese mer om hvordan du kan forhindre tannkjøttsykdom.

Hva er konsekvensene av periodontitt?

Periodontitt er en av de største årsakene til tanntap. Hvis utviklingen av periodontitt ikke blir stoppet, ødelegges støttestrukturene til tennene og tannbeinet. Tennene vil til slutt løsne, og falle ut av seg selv eller kreve ekstraksjon. Andre vanlige problemer er forskyvning av tennene og eksponering av tannrøtter som et resultat av at tannkjøttet trekker seg tilbake. 

Det er nå forstått at ubehandlet periodontitt kan ha innvirkning på generell helse; for eksempel utgjør den økt risiko for komplikasjoner under graviditet og også en økt risiko for hjertesykdommer og diabetes.

 

 

Hva er risikofaktorene for periodontitt?

Ikke alle stiller likt når det gjelder risikoen for å pådra seg periodontitt. En rekke faktorer økter sjansen for tannkjøttsykdommer, deriblant stress, systemiske sykdommer som diabetes, og viktigst av alt, røyking.

Røyking og periodontitt

Røykere har en betydelig høyere sannsynlighet for å utvikle periodontitt enn ikke-røykere.

Hos røykere utvikler periodontitten seg mye raskere, og de potensielle konsekvensene oppstår også tidligere enn hos de som ikke røyker. Dersom du røyker og merker det minste ubehag i munnen, anbefales det derfor at kontakter tannlege umiddelbart.

Hvordan behandles periodontitt?

Med nøye undersøkelser og grundig behandling er det vanligvis mulig å stoppe utviklingen av periodontitt fullstendig. Jo tidligere man er ute, jo bedre er prognosen. Her kan du lese mer om behandling av tannkjøttsykdommer.

Slik kan Eurodents tannleger hjelpe

Eurodents tannleger har bred erfaring med pasienter med periodontitt, i alle stadier av sykdommen. Sammen finner vi den beste behandlingen for deg, og utreder eventuelle muligheter for besparelse ved å ta deler av tannbehandlingen ved vår avdeling i Budapest.

Ta kontakt med oss i dag, så hjelper vi deg gjennom hele prosessen